Mączniak u róż i jabłoni – jak go zwalczyć?

Mączniak jest chorobą roślin, która ma podłoże grzybowe. Występuje powszechnie w różnego rodzaju uprawach w ogrodzie ozdobnym, w sadzie, w uprawach rolnych oraz w uprawie warzyw. Mączniak przybiera różne formy, roślinom ogrodowym zagraża jeden z dwóch rodzajów mączniaka – mączniak prawdziwy oraz mączniak rzekomy. Mączniak prawdziwy atakuje przede wszystkim róże i jabłonie. Skąd bierze się ta choroba i jak należy z nim walczyć?

Erysiphe – główna przyczyna mączniaka prawdziwego

Grzyby, takie jak Erysiphe, Podosphaera, Oïdium, Leveillula powodują mączniaka prawdziwego i są biotroficzne, co oznacza, że żywią się żywymi komórkami roślinnymi i nie przeżywają przy braku żywych roślin. Trwają jako askospory lub perytecja, które są strukturami zawierającymi askospory. W uprawach szklarniowych nie odgrywają one większej roli podczas rozwoju epidemii. Mączniak prawdziwy wywoływany jest przez jeden z kilku grzybów, który pochodzi z rodziny mączniaków – Erysiphe. W Polsce powstaje coraz więcej tego typu mikroorganizmów, odkryto już 50 gatunków. To pasożyty obligatoryjne roślin wyższych. Eurysiphe, to ektopasożyty, których grzybnia rozwija się na zaatakowanych mączniakiem prawdziwym roślinach i tworzą na nich biały nalot. Nalot utrzymuje się za pomocą ssawek, grzyby przenikają do epidermy i żywią się substancjami pokarmowymi i wodą roślin.

Jak rozpoznać mączniaka prawdziwego jabłoni i róż?

Mączniak na różach zauważalny jest przede wszystkim na pędach, spodach liści oraz pąkach krzewów, biały, mączysty, szybko rozprzestrzeniający się nalot. Pojawia się od połowy maja do lipca, przy temperaturach około 20 stopni Celsjusza na porażonych częściach roślin. Nalot powstały przez mączniak na różach z czasem szarzeje i zaobserwować można na nim czarne drobne punkciki. Porażone liście, pod nalotem grzybni tkanki odbarwia się na czerwono. Na skażonych pędach zauważalny jest nalot głównie wokół kolców. Róże, które są skażone, są zdecydowanie mniejsze i zniekształcone, niektóre w ogóle się nie rozwijają. Liście są zdeformowane. Kiedy choroba wywołana mączniakiem się rozwija, doprowadza to do hamowania wzrostu i opadania liści. Mączniak jabłoni doprowadza ją do tego, że pąki roślin obumierają i nie rozwijają się w okresie kwitnięcia. Z pąków, które są tylko trochę zarażone rozwijają się liście, które od razu zarażone są grzybem. Zarażone liście charakteryzują się tym, że są znacznie mniejsze od pozostałych, a ich blaszki zwijają się i marszczą, do tego pokrywa je biały, mączysty nalot. Srebrno-szary nalot pojawia się także na pędach i hamuje ich wzrost, co doprowadza do usychania i deformowania pędów. Mączniak jabłoni zimuje w pędach kwiatowych i liściowych i tym sposobem jest w stanie przetrwać do przyszłego roku. Zarażone owoce bardzo ciężko rozpoznać. Zazwyczaj przypominają tzw. „poparzenia” po niewłaściwie użytymi pestycydami lub niską temperaturą. Porażona skórka owoców jest delikatnie ordzawiona i pokrywa je delikatna beżowo – biała siatka. Początkowo owoce mogą być trochę zniekształcone i opadają z drzew. Owoce, które są zarażone mączniakiem jabłoni w sezonie są tylko ordzawione, które pojawia się w efekcie epidermy i korkowej tkanki. Kiedy ordzawienie jest bardzo silne skórka zaczyna pękać, następnie pojawia się grzyb, który odpowiada za gnicie jabłek.

Mężczyzna pryskający drzewa środkami przeciwko infekcjom

Oprysk na mączniaka – najlepszy sposób na pozbycie się choroby u róż

Rośliny, które są lekko zarażone mączniakiem wystarczy potraktować delikatnymi środkami. Oprysk na mączniaka zazwyczaj jest chemiczny i wystarczy rozcieńczyć go z wodą. Inne opryski na mączniak natomiast można przygotować własnoręcznie. Bardzo dobrze sprawdzają się opryski przygotowane z wyciągu z czosnku, krwawnika, wywaru ze skrzypu polnego. Domowym sposobem na mączniak prawdziwy jest połączenie mleka i serwatki. Należy wymieszać litr wody z czterema litrami letniej wody i spryskać zarażone rośliny. Powinno się spryskać także ziemię dookoła rośliny. Taki zabieg należy wykonywać co drugi dzień przez dwa tygodnie. Jeśli choroba bardzo mocno zaatakuje roślinę, należy użyć chemicznych produktów, takie jak Bravo SC, Dithane 75 WG, Euparen 50 WP oraz Nimrod 250 EC. Stosowanie oprysków należy powtarzać średnio co dwa tygodnie.

Zwalczanie mączniaka jabłoni – skuteczne sposoby

Kiedy na jabłoniach pojawią się pierwsze objawy mączniaka, przede wszystkim należy zacząć od wycięcia zarażonych pędów podczas wegetacji. Takie działanie zastopuje rozwój infekcji oraz nie dopuści do rozprzestrzenienia się na inne rośliny. Kiedy zostanie zainfekowane około 4% sadu na samym początku kwitnienia, należy potraktować mączniaka opryskiem. Najlepszym wyborem będzie np. Nimrod 250EC, który świetnie sprawdza się w niskich temperaturach. W ten sposób bardzo skutecznie można pozbyć się zarodników mączniaka. Jeśli w sadzie dochodziło do zarażenie w poprzednim roku, wczesną wiosną należy wyciąć pędy na których zauważalna jest infekcja. Domowy sposób na oprysk na mączniaka jaki się sprawdzi powstaje za pomocą proszku do pieczenia. Większość z proszków składa się z sody i soli kwasu winowego. Do 5 litrów wody należy dodać 3 opakowania proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego oraz 3 krople płynu do mycia naczyń. Tym domowym opryskiem na mączniaka, należy spryskiwać zarażoną roślinę raz w tygodniu.

Liść pokryty nalotem mączniaka

Mączniak – czy można mu zapobiec?

Źródłem infekcji w przypadku róż bardzo często są liście, dlatego kiedy opadną, należy je spalić, aby zapobiegać dalszemu rozwijaniu się infekcji. Wilgoć sprzyja rozwijaniu się chorób, dlatego nie powinno się przesadzać z podlewaniem. Bardzo dużo zależy także od tego jakiego gatunku jest roślina, niektóre są bardziej podatne na mączniaka prawdziwego, inne mniej. W przypadku jabłoni dobrze jest podcinać wszystkie zarażone części, a także zagrabiać i palić wszystkie opadłe liście. Spalonych liści nie należy używać później jako kompostu, ponieważ rozprzestrzeni to chorobę na inne rośliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *