Morwa czarna – właściwości i uprawa
Morwa czarna (łac. Morus nigra) jest bardzo popularnym drzewem w Polsce. Należy do rodziny morwowatych. Naturalnie występuje w Europie oraz Azji. Jego popularność wzrasta przez właściwości odżywcze jakie posiadają jego owoce. Coraz większe zainteresowanie zyskują również jej sadzonki. Właściwości lecznicze, jakie posiada morwa czarna znane są od wieków. Morwa czarna jest bardzo podobna do morwy białej i bywa, że są ze sobą mylone.
Morwa czarna – uprawa i wygląd
Morwa czarna, to drzewo bardzo szybko wyrastające do około 10-15 metrów oraz posiadające regularną kulistą koronę. Posiada prosty i solidny pień, który rozgałęzia się na konary. Liście, które posiada drzewo mają owalny/sercowaty kształt i są ostro zakończone. Owoce jakie daje drzewo morwy z wyglądu przypominają maliny, które kiedy dojrzeją mają około 3 centymetrów. Owoce morwy czarnej wytwarzają się z kwiatów, które nie są zbyt ładne, drobne i zbierają się w tak zwane kotki. Kwiaty są bezzapachowe. Samo kwitnienie trwa w okresie maja i czerwca. Owoce morwy czarnej w smaku są słodkie i przyjemne, dlatego bardzo często wykorzystuje się je do deserów. Kiedyś owoce morwy czarnej były zdecydowanie bardziej cenione od owoców morwy białej. Owoce morwy czarnej są ciemnoczerwone, niemalże czarne i opadają bardzo szybko po wyrośnięciu. Należy uważać na kolor i sok jaki wydzielają owoce morwy, ponieważ jest on bardzo plamiący. Jak uprawia się morwę czarną? W Polsce uprawa morwy czarnej nie jest zbyt prosta, ponieważ nie jest ona zbyt odporna na niskie temperatury. Z tego względu decydując się na jej sadzenie, zdecydowanie lepszym położeniem będzie zachodnia część kraju. Morwę czarną najlepiej sadzić w nasłonecznionych i zacisznych miejscach. Sadzonki powinny być dobrej jakości i bez chorób. Przez pierwsze parę lat drzewka są bardzo podatne na mrozy, dlatego na okres zimy należy je dokładnie okryć. Drzewo odporne jest na susze, ale warto je od czasu do czasu podlać. Morwa czarna nie jest zbyt wymagającą rośliną, jeśli chodzi o glebę, zadowala ją zwykła ziemia ogrodowa. W Polsce zdecydowanie łatwiej jest uprawiać morwę białą, od czarnej.
Morwa czarna – właściwości
Drzewa morwy czarnej posiadają owoce, które zawierają bardzo dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Ziołolecznictwo i farmakologia wykorzystuje także liście brzozy, bądź jej korzenie. Owoce morwy zawierają różne witaminy, takie jak C, A, B1, B2 oraz kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo i potas. Herbata, którą wykonuje się za pomocą liści morwy posiada właściwości wspomagające leczenie problemów żołądkowych i układu trawiennego. Napar przyrządzony z liści morwy czarnej pobudza krążenie, leczy nadciśnienie, a także problemy z układem moczowym. Do tego stosuje się dojrzałe oraz niedojrzałe owoce. Odwary z korzeni wspomagają leczenie kaszlu oraz astmy.
Morwa czarna – zastosowanie
Owoce morwy czarnej działają oczyszczająco na organizm. Samo drzewo wspomaga też oczyszczanie powietrza. Dzięki cukrom prostym jakie zawiera mogą spożywać je cukrzycy oraz osoby z nadwagą. Kiedyś owoce morwy, napary z niej przygotowane stosowano przy leczeniu raka piersi oraz jajników. Medycyna chińska wykorzystuje korę drzew morwy podczas bólu zębów i kości. Liście morwy czarnej przydają się w eliminowaniu skutków ubocznych ukąszeń owadów. Liście, a także pędy zawierają hormon wzrostu. Co jeszcze można przygotować z morwy czarnej? Oto kilka przykładów:
- Sok z morwy czarnej – stosuje się go podczas wysokich gorączek i przeziębień. Dodaje się go do wody lub herbaty. Wysoka zawartość witamin wspomaga odporność, pobudza apetyt oraz bardzo dobrze gasi pragnienie. Sok wykorzystuje się również w formie płukanki podczas zapaleń gardła lub jamy ustnej. Wysoka zawartość żelaza oraz minerałów bardzo dobrze sprawdza się u osób chorujących na anemię, aby pobudzić ich układ krwiotwórczy.
- Syrop z morwy czarnej – w szczególności polecany jest dla osób mających problemy z sercem, arytmią oraz miażdżycę tętnicy. Działa moczopędnie, dlatego polecany jest osobą, które mają problem z nerkami oraz układem moczowym. Stosuje się go także w przypadku astmy oskrzelowej oraz kaszlu.
- Nalewka z morwy czarnej – świetnie smakuje, przez swoje słodko – kwaśne nuty. Jej działania wspierają odporność oraz układ krwionośny. Podczas przeziębienia sprawdza się jako środek napotny i przeciwgorączkowy. Nie należy łączyć jej z innymi lekami, ponieważ zawiera alkohol.
- Przetwory z morwy czarnej – wytwarzane są z owoców morwy i zalecane są przede wszystkim dla osób, które chorują na anemię i choroby nerek. Dżem z morwy wzmacnia odporność. Owoce morwy używa się jako dodatek do ciast i deserów.
Morwa czarna jej drzewo, liście oraz owoce są pełne wartości odżywczych i leczniczych. Znajdują zastosowanie w różnych formach, dlatego warto jest ugościć ją w swoim ogrodzie. Jeśli warunki klimatyczne nie stanowią odpowiednich warunków do hodowania drzewa morwy, bez problemu można kupić jej owoce lub przetwory w sklepie lub w sklepie internetowym.