Odmiany borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska podbiła podniebienia Polaków. Obecnie na rynku posiadamy wiele odmian tej rośliny. Jaki jednak wybrać krzak do swojego ogrodu, by cieszyć się zdrowymi, smacznymi owocami? Należy przyjrzeć się charakterystyce każdego gatunku, by wybrać ten, który najlepiej będzie nam odpowiadać.

Top5 odmian borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska zawiera dużo cukrów, soli mineralnych, wiele witamin i innych wartościowych składników biologicznie czynnych. Borówki należy kupować w sprawdzonych miejscach, z dobrych hodowli lub w centrach ogrodniczych, by mieć pewność, że kupowany przez nas krzak jest zadbany i zdrowy. Najczęściej spotyka się krzewy borówek do kupienia wczesną wiosną (marzec) lub wczesną jesienią (wrzesień). Borówka amerykańska jest samopylna, jednak najlepszym rozwiązaniem jest zapylanie krzyżowe, a więc warto postawić na różne odmiany borówki, co zaowocuje wydłużeniem okresu zbioru owoców. Wybraliśmy odmiany borówki amerykańskiej, które są najpopularniejsze i najlepsze. Poniżej przedstawiliśmy opisy rodzajów borówek. 

Borówki amerykańskie w koszyczku

Borówka Bluecrop

To najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej. Borówki Bluecrop została otrzymana w 1941 roku w Stanach Zjednoczonych. Krzak borówki tej odmiany charakteryzuje się silnym wzrostem. Dorosłe krzewy mają luźny, kulisty pokrój. Pędy tej borówki są liczne, z dużą liczbą bocznych rozgałęzień – krótkich i średnio grubych, pędy borówki Bluecrop narażone są na wyginanie pod wpływem ciężaru owoców.  Owoce Bluecrop mają wyraźny, intensywny nalot woskowy, są też wyrównane w gronie. Przeciętnie z jednego krzewu tej borówki uzyskuje się 4-9 kg owoców. 

Owoce Bluecrop są duże, lekko spłaszczone o jasnoniebieskiej barwie. Miąższ borówki Bluecrop jest zielonkawy, aromatyczny, winno-słodki. Owoce z tej odmiany uznawane są za najsmaczniejsze

Zaletą odmiany Bluecrop jest wysoka odporność na mrozy (znosi temperatury do -34︒C) oraz wysoka odporność na choroby i suszę. Jest łatwa w uprawie, posiada także średnio-wczesną porę dojrzewania (początek sierpnia). 

Borówka Chandler

Ta odmiana borówki charakteryzuje się długim czasem owocowania (od 4-6 tygodni), który przypada na okres od końca lipca aż do początku września. Owoce borówki Chandler są bardzo duże, potrafią osiągać nawet 2,5 cm, są jednocześnie przy tym bardzo soczyste i słodkie. Plony tej odmiany są obfite, z jednego krzewu można uzyskać 6-8 kg owoców. Jest zaraz po borówce Bluecrop najczęściej kupowaną odmianą borówki amerykańskiej. Do sprzedaży weszła w 1995 roku. Odmiana Chandler osiąga wysokość 1,5m. Owoce tej odmiany najlepiej nadają się do różnego rodzaju wypieków, sprawdzają się świetnie jako dodatek do lodów i deserów, stanowi także idealne uzupełnienie śniadań. Jedyną wadą tej odmiany jest mała wytrzymałość na mrozy.

Borówka Patriot

Odmiana ta charakteryzuje się silną odpornością na mróz, więc nadaje się do uprawy w każdym regionie Polski. Borówki Patriot posiadają bardzo duże, lekko spłaszczone owoce pokryte woskowym nalotem. Owoce są aromatyczne i smaczne, zbierają się w luźne grona. Borówka ta ma średnio-wczesną porę dojrzewania, która przypada pod koniec lipca, kwitnie bardzo obficie, więc wymaga silnego cięcia. Borówka Patriot toleruje gleby ciężkie i podmokłe.

Borówka Duke

Ta odmiana borówki charakteryzuje się średnio-wczesnym okresem dojrzewania owoców, przypadającym na połowę lipca. Borówki Duke są mocno plenne, kwitnie późno, więc unika przymrozków. Krzew tej odmiany borówki amerykańskiej rośnie szybko i osiąga 1,8 m, jest też odporny na mrozy do -25︒C i choroby. Jeden krzew produkuje od 5 do 8 kg owoców. Pokrój krzewu jest kulisty, luźny, natomiast pędy szkieletowe – sztywne. Pod wpływem ciężaru owoców, pędy odmiany Duke mają tendencję do rozchylania się. Miąższ owoców jest zielonkawy, zwarty, w smaku słodko-winny. Owoce borówki Duke są spłaszczone przy szypułce i tworzą luźne grona, mają także średnio intensywny woskowy nalot. Wyróżnikiem tej odmiany jest brak tolerancji dużej ilości nawozów, ponieważ jest krzewem poszycia leśnego. Nie potrzebuje także zapylaczy. Owoce borówki Duke idealnie nadają się do wypieków, deserów, przetwórstwa i oczywiście bezpośredniego spożycia. Owoce borówki Duke posiadają właściwości antyseptyczne. 

Owoce borówki na gałęzi krzaka

Borówka Nelson

Została wprowadzona w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych w wyniku krzyżówki odmiany Bluecrop i Berkeley. Borówka Nelson to późna odmiana charakteryzująca się słodkim smakiem owoców odziedziczonym po odmianie Bluecrop oraz dużymi owocami, zawdzięczając je odmianie Berkeley. Borówka Nelson tworzy gęste krzewy, osiągając od 1,3 do 1,6 m wysokości. Jest odporna na mrozy do -25︒C. Liście borówki Nelson są duże, lancetowate, z charakterystycznym błyskiem, a kwitnienie tego krzewu przypada w kwietniu. Owoce tworzą luźne grona, które zaczynają dojrzewać w sierpniu i trwa on ok. 3 tygodni. Jeden krzew rodzi ok. 6 kg owoców. Borówka Nelson to idealna odmiana do deserów. Pasuje jako dodatek do ciast, a także świetnie nadaje się do mrożenia czy tworzenia przetworów, takich jak dżemy czy konfitury.

Najlepsza odmiana borówki amerykańskiej

Borówki amerykańskie odmiany mają różnorodne, jednak które z tych rodzajów borówek uznawane są za najlepsze? Odpowiedź na to pytanie może być różnorodne, w zależności od upodobań zarówno smakowych, jak i biorąc po uwagę warunki uprawy tej rośliny. Jednak większość ogrodników i konsumentów stwierdziła, że najlepsza odmiana borówki amerykańskiej to odmiana Bluecrop, co odzwierciedla jej popularność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *