Przycinanie winogron, kiedy i jak przycinać winorośl?

Regularne przycinanie winogron zapobiega przed wyrastaniem niepożądanych pędów i jest jedną z najważniejszych czynności, wpływających na rozwój winorośli. O ile z perspektywy technicznej sam proces obcinania winogron wydaje się prosty, o tyle należy posiadać dokładną wiedzę, kiedy przycinać winogrona?

Kiedy przycinać winogrono?

Cięcie winogron to proces mający na celu utrzymanie rośliny w jak najlepszym możliwym stanie. Poprzez obcinanie winogron rozumie się usuwanie nadmiernych pędów. Zasadniczo można mówić o dwojakim wpływie i jednocześnie celu podcinania winogron. Z jednej strony może w ten sposób dbać o kontrolowanie pędów winorośli. Dzięki regularnym zabiegom możliwe będzie ograniczenie wyrastania nadmiernej ich liczby. Z drugiej strony cięcie winorośli ma także charakter formujący. To metoda, która służy do dodatkowego ożywienia rośliny, szczególnie będącej w młodym wieku. W rezultacie dostrzegalny może stać się wzrost szybkości rośnięcia kolejnych odnóg.

Sposób oraz czas, kiedy realizuje się zabiegi pielęgnacyjne, wpływają na to, czy będą one zaliczone do pierwszej grupy czy do drugiej. Dodatkowo należy w tym miejscu jeszcze wskazać, że odpowiednie przycinanie winogron może też wpłynąć na szybsze owocowanie i jest rodzajem zabiegu powszechnie wykonywanych w różnych winnicach (choć we wszystkich – wiele zależy od koncepcji plantacyjnej). Co więcej, wyróżnia się również tzw. cięcie zielone.

Odpowiedź na pytanie, kiedy przycinać winogrona, nie jest jednoznaczna. Proces ten może się odbywać w różnych okresach – w trakcie zimowego spoczynku, jak i w czasie wegetacji. Najczęściej wybieranym okresem przez sadowników i jednocześnie najbardziej uniwersalną porą na przycinanie winogron jest wiosna. Winogrona należy przycinać w lutym, marcu lub najpóźniej na początku kwietnia. Wiele zależy jednak od rodzaju szczepu, gleby oraz bieżących warunków atmosferycznych (długa, „przeciągająca się zima” lub szybko nadchodzące upały) wpływających na winorośle.

Winogrona w kiściach na krzewie

Przycinanie winogron latem

Od mniej więcej drugiego, trzeciego roku od posadzenia należy przystąpić do formowania. Formujące cięcie winorośli można przeprowadzić zarówno wiosną, jak i latem czy na jesień. Cięcie winogron będzie się jednak zasadniczo różniło w zależności od poru roku. Co więcej, przycinanie winorośli zależy w dużej mierze także od obranej metody hodowli. Do znanych sposobów uprawy należą m.in. Guyot double, Guyot Simple, Cesenevy, a także metoda „niskiej głowy”.

Choć metod i strategii jest wiele, przycinanie winogron latem zaleca się robić pod koniec maja lub na początku czerwca. W tym czasie należy wyciąć wszystkie słabsze latorośle. Zostawia się jedynie najsilniejsze nawet wtedy, gdy jest ich 5 – 10 sztuk. Początek lata to także okres, w którym oprócz przycinania winorośli (pędów) realizuje się redukcję świeżo pojawiających się owoców celem długoterminowego wzmocnienia krzewu.

Jesienne cięcie winogron

Jesień to okres również ważny dla winorośli, ale w dwojaki sposób. Przede wszystkim należy zadbać o usunięcie niestwardniałych części pędów. Zabieg ten jest potrzebny, aby uchronić całą roślinę przed mrozem, zwiększyć jej siły witalne i szansę na idealne jej przetrwanie. Kiedy przycinać winogrono jesienią? Znów wiele zależy od gatunku i metody uprawy, ale nie można czekać z tym procesem do środka grudnia! Warto zrealizować go w okolicy listopada. Oczywiście panujące warunki atmosferyczne każdorazowo powinny mieć wpływ na podejmowaną decyzję. Jeśli temperatura powyżej 20 stopni Celsjusza będzie utrzymywała się jeszcze na początku listopada (a takie prognozy będą coraz powszechniejsze w następnych latach), warto delikatnie się wstrzymać!

Drugim rodzajem przycinania winorośli jesienią jest zabieg wykonywany po posadzeniu krzewu. To tzw. pierwsze cięcie i w porównaniu do kolejnych polega jedynie na delikatnym skróceniu wierzchołków.

Mężczyzna przycinający krzewy winorośli

Jak przycinać winogrona?

Proces przycinania winogron wymaga co najmniej podstawowej znajomości techniki cięcia. Pomijając tzw. pierwsze cięcie, często popełnia się błąd wynikający z nieuzasadnionych merytorycznie obaw – winorośl podcina się za mało, zupełnie nie stanowczo.

Niektóre twarde gałęzie należy ciąć piłką, jeśli nie wystarczy do tego sekator. Jeżeli na skutek usunięcia większych pędów zacznie wydobywać się sok, konieczne jest ich zabezpieczenie. Łozy winorośli należy uciąć pod skosem i nad węzłem (rekomendowana odległość to ok. 2 cm nad nim).

Cięcie winogron w pierwszym roku

Większość odmian winorośli sadzi się jesienią. Na początku koniecznie należy przygotować roślinę, aby umożliwić jej przetrwanie zwłaszcza, gdy zapowiadana jest mroźna zima. W przeciągu pierwszego roku konieczne staje się wpierw zadbanie o odgarnięcie ziemi spod wyrastających pędów. Następnie, już w trakcie kolejnego roku kalendarzowego, trzeba słabsze pędy usunąć. Gdy pierwszy rok od posadzenia zbliża się ku końcowi, należy wykonać pierwsze cięcie winorośli polegające na skróceniu pędów. Warto także zaopatrzyć się w więcej palików, aby wzmocnić stabilność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *