Uprawa papryki w ogrodzie przydomowym

W czasach kiedy ceny rosną w zawrotnym tempie, a większość żywności kupowanej w sklepach jest nafaszerowana różnego rodzaju chemikaliami, bardzo opłacalne i korzystne dla naszego zdrowia jest hodowanie własnych warzyw. Wymaga to poświęcenia czasu i wysiłku, ale w zamian otrzymujemy zdrowe, ekologiczne produkty, wolne od szkodliwych substancji. Wybór warzyw, które możemy uprawiać w przydomowym ogrodzie, jest duży, ale dziś skupimy się na tym jak uprawiać paprykę.

Jaką paprykę wybrać?

Papryka to jedno z najczęściej wykorzystywanych w naszych kuchniach warzyw. Obok pomidora i marchewki, jest najczęściej spożywanym warzywem w naszym kraju. Nic dziwnego, bo oprócz walorów smakowych, zawiera ona duże dawki witamin C i E, oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez czy cynk. Decydując się na uprawę papryki, możemy wybierać spośród sporej ilości gatunków nadających się do hodowli w ogrodzie. Na początek najlepiej zdecydować się na te bardziej odporne na błędy w uprawie i dostosowane do panujących w naszym kraju warunków atmosferycznych. Oto kilka przykładów:

  • Marta Polka – popularna odmiana żółtej papryki, wykazuje dużą odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne i zmienne temperatury. Nie rośnie zbyt wysoko, w związku z czym nie wymaga palikowania. Rodzi duże i bardzo smaczne owoce. Z racji niewielkich wymagań, świetny wybór dla początkujących.
  • Robertina – również dobry wybór dla osób dopiero zaczynających przygodę z hodowlą warzyw w ogrodzie. Czerwone owoce, średnich rozmiarów, soczyste i  delikatnie słodkie. Również niezbyt wysoka więc nie trzeba jej palikować ani przycinać.
  • Cyklon – coś dla fanów pikantnych smaków. Najpopularniejsza odmiana ostrej papryki, jej jedyne wymagania, aby dobrze rosła to dobrze nasłonecznione miejsca z niezbyt dużą ilością wilgoci. Rodzi niewielkie, czerwone papryczki, które z racji dość pikantnego smaku wykorzystywane są bardziej jako składnik potraw lub przyprawa, niż do bezpośredniego spożycia.
  • Oda – bardzo charakterystyczna odmiana papryki, wyróżniająca się fioletowymi owocami. Jej zalety to szybki wzrost i niewielkie rozmiary. Bardzo smaczna, lekko słodkawa, nadaje się zarówno do jedzenia na surowo jak i gotowania. Bardzo wysoka odporność czyni ją świetnym wyborem dla niezaawansowanych ogrodników.
  • Etiuda – słodka, pomarańczowa papryka o dużych owocach. Rośnie dość wysoko i rozrasta się na boki, wymaga więc palikowania i przycinania. Owocuje obficie i jest bardzo smaczna, jest więc często wybierana do hodowli przydomowej.
  • Aleksander – ciemnoczerwona, o dość nietypowym kształcie spłaszczonej kuli. Bardzo ceniona ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witaminy C. Preferuje gleby dobrej jakości, żyzne i dobrze nawodnione.
Papryka w ogrodzie

Sadzenie papryki w ogrodzie

Kiedy już wybierzemy interesujący nas gatunek, czas przystąpić do sadzenia. Jak siać paprykę, aby mieć pewność, że rozwinie się zdrowo i bezpiecznie? W domu. Zapytacie, dlaczego w domu, skoro chcecie hodować paprykę w ogrodzie? Otóż dla zapewnienia jak największej szansy, żeby świeżo posadzona papryka przetrwała, jest stworzenie rozsady. Dopiero w tej postaci możemy ją bezpiecznie zasadzić w ogrodzie. Możemy oczywiście kupić gotowe sadzonki, jeśli jednak decydujemy się na sadzenie papryki z nasion, musimy najpierw posiać je w donicy w domu, gdzie bezpiecznie rozwiną się do odpowiedniej wielkości. Paprykę gruntową najczęściej sadzi się w dopiero w maju, aby uniknąć ryzyka wystawienia jej na niskie temperatury, które mogą nawet uśmiercić sadzonkę. Aby nasiona rozwinęły się w odpowiednio dużą rozsadę potrzeba nawet dwóch miesięcy, więc sianie należy zacząć w marcu. Zasianej papryce należy zapewnić temperaturę powyżej 20 stopni, żeby mieć pewność prawidłowego wschodu.
Kiedy już nasze papryczki osiągną właściwą wielkość, przenosimy je we właściwe miejsce. Musi być ono osłonięte przed wiatrem, dobrze nasłonecznione. Ziemia musi być lekka i żyzna (możemy w tym celu wzbogacić ją kompostem). Nie może też być zbyt kwaśna ani zbyt wilgotna. Sadzimy mniej więcej w 40 cm odstępach między sadzonkami i minimum 50 cm pomiędzy rzędami. Po zasadzeniu zaleca się ściółkowanie sadzonek słomą, korą lub agrowłókniną. Pomoże to utrzymać temperaturę, zatrzymać wodę w glebie i powstrzymać rozwój chwastów. Odpowiednie zasadzenie to oczywiście tylko początek. Jak hodować paprykę, aby obdarzała nas dojrzałymi, pysznymi owocami?

Jak pielęgnować paprykę

Odpowiednia pielęgnacja papryki jest bardzo istotna. Nie wszystkie jej gatunki wymagają przycinania czy palikowania zbyt bujnie rozrastających się pędów, ale musimy dopilnować paru istotnych szczegółów.

  • Przede wszystkim musimy zwracać uwagę, by podłoże miało odpowiednią wilgotność. Zbyt dużo wody spowoduje zatrzymanie rozrostu systemu korzeniowego, co obniży wytrzymałość całej rośliny. Za niska wilgotność w połączeniu z ciepłem, które papryka zdecydowanie lubi, doprowadzi do jej wyschnięcia.
  • Ważne tez jest regularne odżywianie gleby w potrzebne składniki. W tym celu wskazane jest używanie naturalnych nawozów (np. biohumus) lub takich przeznaczonych specjalnie do nawożenia papryki.
  • Przy większości odmian papryki zalecane jest jej ogławianie, czyli odcięcie górnej części łodygi, kiedy roślina jest już całkiem dobrze rozwinięta. Najczęściej robi się to na przełomie lipca i sierpnia. Odcinamy fragment znajdujący się nad najwyższym owocem, ale tak, aby został tam przynajmniej jeden liść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *